Luxuskávét gyárt a Cibetmacska
Ani-csajszi 2007.03.29. 21:31
Vannak olyan kávészemek, amelyek fogyasztás előtt végigjárják a cibetmacska bélrendszerét. A világ legdrágább kávéja készül így. Fincsi, mi?
Kávé forrón, jegesen, frappénak vagy dupla kávéként - ma már egyik sem számít különlegesnek. Rengeteg országban termesztenek kávébabot, néhányuk valóban speciális, és nagy hírnévnek örvend. Ilyenek például a Jamaica kék hegyeiről vagy a Tanzániából származók.
De bizonyára mindegyikből bőségesen van utánpótlás, nem úgy mint az egyedülálló ízvilággal rendelkező és különleges fermentológiával készülő luxuskávénak, a Kopi Luwaknak, melyből kevesebb mint 200 kg-ot "állítanak elő" évente. Ára ennek megfelelően kiugróan magas, 10 dkg megközelítőleg 14000 Ft-ba kerül.
Kávé pálmasodró módra
A Kopi (Indonéziában így hívják a kávét) Luwakot Szumátra szigetén termesztik. Mégsem egzotikus származása teszi különlegessé, hanem az, ahogyan "készül".
Ugyanis az indonéz szigeteken őslakos cibetmacskaféle, a maláji pálmasodró (Paradoxorus hermaphroditus ) - melyet a helyiek csak Luwaknak hívnak - a kávéfák tetején éldegél, táplálékul pedig a legérettebb, pirosló kávébabot fogyasztja.
A kávészemek végighaladnak az állat bélrendszerén, közben "fermentálódnak" (mely lényegében megegyezik a kávé úgynevezett nedves erjesztése során végbemenő enzimatikus emésztéssel), majd megjelennek az állat ürülékében. Miután ezt összegyűjtötték és abból kinyerték a kávét, megpörkölik, majd ízesítik. Rejtély, hogy erre ki és hogyan jött rá, mindenesetre a szumátriai lakosok ennek köszönhetik hírnevüket.
Megér egy próbát
És hogy milyen az íze? Aki kóstolta, állítja, hogy a legjobb kávé, amit valaha is ivott. Nehéz, testes, krémes, kicsit a karamell és a föld ízére emlékeztető. Először kicsit dohos az illata, de ha lefőzzük, nagyon csábítóan gőzölög. Ha külföldön járunk, bármelyik Starbucks kávézóban körülbelül 1000 Ft-nak megfelelő összegért hozzájuthatunk, érdemes kipróbálni!
Még több kávé
Massimo Marcone, az ontariói Guelph Egyetem kutatója azt vizsgálta, hogy miként lehetne utánozni a pálmasodró bélrendszerében lezajló folyamatokat. Hosszas keresgélés után ráakadt az afrikai cibetmacskára (Viverra civetta ), mely szintén érett kávébabot fogyaszt. A belében végbemenő fermentáció bár nem olyan tökéletes, mint indonéziai társáé, a "végtermékhez" viszont így jóval olcsóbban hozzájuthatunk.
A kutató biztos abban, hogy a Kupi Luwak-kávét mesterséges úton is elő lehetne állítani, mégsem valószínű, hogy erre sor kerül. Fogyasztói ugyanis különleges "előállítása" miatt isszák. Meg kell hagyni, nem mindennapi dolog a macskaürülékből kinyert kávébab!
|